Nyheter

-

E2 Forskning undersökte: 70 procent av finska kvinnor villiga att försvara Finlands gränser och suveränitet

Pressmeddelande

Majoriteten av finska kvinnor (70 %) är villiga att försvara Finlands gränser och territoriella integritet. En stor del av kvinnorna är även villiga att försvara mänskliga rättigheter och jämlikhet (61 %) samt statlig suveränitet (57 %). Dessutom är 69 % av kvinnorna villiga att delta i utbildning som förbättrar deras beredskap att klara sig i undantagsförhållanden.

Resultaten framkommer i rapporten Vad är finska kvinnor beredda att försvara?, som gjordes av Kvinnornas beredskapsförbund och E2 Forskning. Data samlades in i maj 2025. För det praktiska genomförandet ansvarade E2 Forskning.

Särskilt över 50-åriga kvinnor är beredda att försvara Finlands gränser

70 procent av finska kvinnor är beredda att försvara landets gränser och territoriella integritet. Skillnaden mellan åldersgrupperna är betydande: Bland 18–29-åringar är mindre än hälften (47 %) beredda att försvara gränserna, medan hela 83 % av kvinnorna i åldern 50–59 år är villiga att göra det.

Majoriteten av kvinnorna är även villiga att försvara mänskliga rättigheter och jämlikhet (61 %), statlig suveränitet (57 %), finländares välfärd (56 %) och demokrati (55 %). Bland de yngsta kvinnorna (18–29 år) betonas mänskliga rättigheter och jämlikhet (78 %) samt demokrati (68 %) oftare än genomsnittet.

Knappt hälften av kvinnorna (44 %) är villiga att försvara landet utan vapen vid en eventuell väpnad attack, och en knapp fjärdedel (23 %) är beredda att ta till vapen för att försvara Finland. Kvinnor motiverar sin beredskap till exempel på ett sätt som framkommer i följande citat:

"Vid en attack måste alla bidra. Jag ser mig själv som likvärdig med alla andra."
"Som kvinna kan jag också kämpa för min familj vid fronten."
"Tidigare generationer har gjort det, så jag måste också kunna."

Resultaten är glädjande och speglar den erfarenhet jag har av kvinnors vilja att försvara landet och deras engagemang för samhällets övergripande säkerhet. Kvinnor har en bred kompetens och är villiga att använda den för samhällets bästa, säger Paula Risikko, Kvinnornas beredskapsförbunds ordförande och riksdagens vice talman.

Unga kvinnor är också villiga att ansvara för expertuppgifter vid undantagsförhållanden

Finska kvinnor vill på många sätt bidra till att samhället fungerar i kris- och undantagssituationer. En majoritet av kvinnorna (71 %) är beredda att delta i praktiska hjälpuppgifter såsom matdistribution, första hjälp och arrangemang av tillfälliga boenden. Nästan lika många (68 %) är villiga att hjälpa i hemmet och sin näromgivning. 

18–29 åriga kvinnor har valt olika kristidauppgifter som listats upp: tre av fyra (74 %) är villiga att hjälpa till med praktiska uppgifter, såsom matdistribution och första hjälp. En tydlig majoritet är även beredda att hjälpa i sin näromgivning enligt sina förmågor (77 %). Mer än hälften av de unga kvinnorna är villiga att ge psykosocialt stöd (54 %), såsom samtalshjälp eller stöd för barn och äldre.

Unga kvinnor har tillit till sina förmågor och är oftare än genomsnittet villiga att delta i expertuppgifter, såsom IT-stöd, undervisning och vägledning av människor vid undantagsförhållanden. De är också mer ofta villiga att delta i kriskommunikation, till exempel i sociala medier. 

Resultaten visar att kvinnor i olika åldrar är beredda att försvara det finska samhället. Våra gränser, suveränitet, demokrati, rättsstat, mänskliga rättigheter och välfärd ses som värda att försvara, säger Karina Jutila, VD för E2 Forskning.

Kvinnor är villiga att förbättra sina färdigheter för att klara av störnings- och undantagsförhållanden

Majoriteten av finländska kvinnor (69 %) är beredda att delta i utbildning som förbättrar deras personliga kunskaper och färdigheter för att klara av störnings- och undantagsförhållanden.

Drygt hälften av kvinnorna (46 %) är beredda att delta i utbildning som förbättrar deras förmåga att stödja myndigheterna i störnings- och undantagsförhållanden som Finland kan möta. Var femte kvinna (21 %) kan tänka sig att delta i utbildning som förbättrar deras kapacitet att stödja det militära försvaret.

Kvinnor motiverar sin vilja att delta i utbildningar som stöder krisberedskap exempelvis så här:

"Genom utbildning skulle det verkligen vara möjligt att faktiskt vara kapabel att hjälpa."
"Jag skulle hellre göra något än bara vänta på att andra gör allt åt mig."
"Jag vill försäkra mig om att mina färdigheter är på rätt nivå om de någonsin skulle behövas."

Det är uppmuntrande att se att skolning upplevs som meningsfullt. Medborgarnas beredskap att agera under störnings- och undantagsförhållanden är en kritisk del av samhällets säkerhet. Särskilt anmärkningsvärt är att en femtedel av kvinnorna är beredda att utbilda sig för att stödja det militära försvaret. Andelen överstiger till och med kvinnors deltagande i de senaste krigen. År 1944 arbetade cirka 11 procent av vuxna kvinnor exempelvis som Lotta, soldathemssystrar eller inom Röda Korsets uppgifter, säger verksamhetsledaren för Kvinnornas beredskapsförbund, Pia Lindell.

****

Om undersökningen

Genomgången har utförts av den tvärvetenskapliga och oberoende forskningsinstitutet E2 Forskning. Enkätdatamaterialet samlades in mellan 13–18.5.2025 genom Norstats internetpanel. Materialet representerar fastlandsfinländare över 18 år. Enkäten besvarades av över femhundra finländska kvinnor (N=511). Materialet har viktats enligt befolkningsstatistik och analyserats med kvantitativa metoder.

Kontaktuppgifter för ytterligare information om resultaten:
VD, FD
Karina Jutila, E2 Forskning
050 5515 361
karina.jutila@e2.fi

Kommentarer om resultaten
Ordförande för Kvinnornas beredskapsförbund, vice talman i riksdagen
Paula Risikko
050 5113107
paula.risikko@eduskunta.fi

Verksamhetsledare
Pia Lindell, Kvinnornas beredskapsförbund
040 5611655
pia.lindell@naistenvalmiusliitto.fi

Relaterade artiklar