Projekt

-

E2 Forsknings nya rapport visar: Tillgången till utländsk arbetskraft är en ödesfråga för många små och medelstora företag i Finland

Pressmeddelande

"Det finns ju inga finländska arbetstagare.” (Företag inom fastighetsservicebranschen, Södra Österbotten) 
 
”Vi producerar ändå internationellt – vi vill såklart leverera högsta kvalitet. Det innebär också utländska arbetstagare.” (Företag inom den audiovisuella branschen, Nyland)

I vissa små och medelstora företag ses utländska arbetstagare som det enda sättet att få tag på arbetskraft. För andra företag är internationella rekryteringar ett sätt att stärka konkurrenskraften. Behovet varierar beroende på bransch, men företag förenas av erfarenheten att en internationell arbetsgemenskap positivt påverkar både affärsverksamheten och arbetsklimatet. Samtidigt är arbetsinsatsen och byråkratin kring rekrytering en belastning för företagarna.

Detta framgår av Små och medelstora företag och internationell rekrytering: erfarenheter, stöd, lösningar -studien som bygger på intervjuer med 40 små och medelstora företagsledare från olika delar av Finland och från olika branscher. Alla företag hade utländska arbetstagare i sin personal. I intervjuerna ställdes frågor om erfarenheter av att anställa utländsk arbetskraft och om bästa praxis för rekrytering, inskolning och hur man leder en mångfaldig arbetsgemenskap. 
Studien är huvudpublikationen inom projektet Små och medelstora företag och utländsk arbetskraft i Finland (PIKEUS). Konsortiet bakom projektet inkluderade Helsingfors, Esbo, Tammerfors, Kuopio, Lahtis, Business Finlands Work in Finland, fastighets- och byggbranschens KIRA-samarbete samt E2 Forskning som genomförde studien. 

Erfarenheter av att rekrytera utländsk arbetskraft är uppmuntrande

”Jag var lite skeptisk, det måste jag medge. Jag funderade på hur mycket jobb det skulle innebära och om vi kunde få det att fungera. Men erfarenheterna har varit mycket goda.” (Företag inom vårdbranschen, Mellersta Österbotten) 
 
”Att vi valde att rekrytera internationellt har gett oss en ovärderlig konkurrensfördel - vi har personal.” (Företag inom skogsbranschen, Norra Österbotten)

De intervjuade små och medelstora företagen upplever ofta olika fördelar med att anställa utländsk arbetskraft. Några fördelar handlar om kärnfrågor för affärsverksamheten, som möjligheten att få arbetskraft och expandera verksamheten. 
Särskilt i glesbygdsområden har beslutet att anställa utländsk arbetskraft ibland varit avgörande för att kunna fortsätta verksamheten. Samtidigt har arbetsplatser för finländska anställda bevarats, och den viktiga företagsverksamheten har kunnat fortgå i regionen. ”Vår forskning visar att det inte lönar sig att ställa inhemsk och utländsk arbetskraft mot varandra. Båda behövs,” säger Mari K. Niemi, projektledare från E2 Forskning.

Bland fördelarna märktes också en förbättrad förmåga att betjäna olika kundgrupper. Några intervjuade berättade att företagens allmänna kreativitet hade ökat och att arbetsklimatet blivit bättre tack vare utländsk arbetskraft.

”Ur ett ekonomiskt perspektiv är det lättare för oss att hitta uppdrag i flera olika länder, eftersom vi kan erbjuda planeringstjänster på kundens språk.” (Företag inom arkitektbranschen, Nyland)

En del intervjuade noterade att företagets internationella förmågor hade stärkts, vilket förbättrat möjligheterna att betjäna utländska kunder och expandera verksamheten till nya marknader. ”Det är sällsynt att små och medelstora företags röster hörs så tydligt i en studie. De fördelar som företagen upplever från internationella rekryteringar är många, och det är verkligen värt att stödja dem på denna väg,” säger Joonas Halla, utvecklingschef för Work in Finland vid Business Finland.

Lösningar för att förbättra tjänster och utveckla samarbete med högskolor 

”Kela meddelade att det tar några veckor eller månader att få ett personnummer. Vi får väl se när det hinner bli klart. Innan dess kan vi inte öppna ett bankkonto, och vi kan heller inte betala lön till kontot. Då kan man inte heller betala hyresgarantin.” (Företag inom IT-branschen, Norra Karelen) 
 
”Det fungerar inte så att en arbetstagare ska köra 35 kilometer två kvällar i veckan för att studera finska. Det är helt uteslutet.” (Företag inom metallunderleverantörsbranschen, Mellersta Finland) 

Små och medelstora företag stödjer ofta sina anställda i praktiska frågor, men efterlyser mer hjälp. Det finns behov av att förbättra tillgängligheten och synligheten för olika tjänster. 

I Tammerfors erkänns värdet av internationella rekryteringar för företag och regionens livskraft. ”Vi deltog i projektet eftersom vi vill utveckla våra tjänster i dialog med företagen och anpassa oss ännu bättre till olika behov. Rapporten ger oss verktyg för detta,” säger Mari Taverne, servicechef för internationell kompetens i Tammerfors stad. 

Samarbetet med utbildningsinstitutioner är också ett område som små och medelstora företag ser behov av att utveckla: många företag har ännu inte nåtts av det. Maijastina Setälä, utvecklingschef i Lahtis stad, uppmanar till att föra PIKEUS-projektets rekommendationer vidare. Enligt henne är små och medelstora företag redo att rekrytera och samarbeta med utbildningsinstitutioner. ”Det är viktigt att stödja internationella studenter i att utveckla sina språkkunskaper och skapa kontakter med arbetsgivare så tidigt som möjligt.” På så sätt kan studenterna knytas till regionen, och deras möjligheter till sysselsättning förbättras.

Mer information om studien 

Projektet Små och medelstora företag och utländsk arbetskraft i Finland (PIKEUS) syftade till att stödja internationella rekryteringar genom att undersöka företagens erfarenheter och sprida deras goda praxis nationellt. Projektet gav också rekommendationer för att utveckla tjänster riktade till företag samt samarbete med utbildningsinstitutioner.

Av företagen i studien anställde cirka 40 % arbetstagare till uppgifter som krävde högskoleutbildning, medan cirka 60 % anställde till mer operativa roller. Företagen representerar 25 olika branscher. Många intervjuade kom från arkitektur-, fastighetsservice-, bygg-, vård-, IT-, jordbruks-, metall-, restaurang- och textilservicebranscherna.

Projektets lanseringsevenemang hålls den 26.11.2024 kl. 10.00–11.30 som ett webbinarium (Teams). Anmälan sker här: bit.ly/PikeusJulkistus

Länk till rapporten (på finska): https://www.e2.fi/PIKEUS-raportti

E2 Forskning är ett tvärvetenskapligt och oberoende forskningsinstitut som tillhandahåller kunskap till organisationer, företag, stiftelser, kommuner, ministerier, politiska beslutsfattare och medier.

För mer information om forskningsresultat och projektet: 

Mari K. Niemi  
mari.k.niemi@e2.fi 
+447737161944 (också WhatsApp) 

Matti Välimäki 
matti.valimaki@e2.fi 
+358505430191