Hankkeet

-

Ilmassa ristivetoa – Löytyykö yhteinen ymmärrys?

Kesto: 2019–2020
Tekijät: E2 Tutkimus: Ville Pitkänen, Jussi Westinen, Aino Heikkilä
Vaasan yliopiston InnoLab: Mari. K. Niemi, Tommi Lehtonen, Annu Perälä

Yhteistyökumppanit: Energiateollisuus ry, Innovaatiot ja yrittäjyys InnoLab (Vaasan yliopisto), Kuntaliitto, maa- ja metsätalousministeriö, MTK ry, STTK ry, työ- ja elinkeinoministeriö ja ympäristöministeriö

Mistä suuryrityksissä, politiikassa ja kansalaisten tasolla innostutaan, mikä jarruttaa tekoja? Onko ristiriitojen lisäksi yhteistä ymmärrystä ilmastonmuutoksesta? Laajojen kyselytutkimusten ja kohdennettujen haastatteluiden lisäksi hankkeessa on vahva yhteiskunnallisen vuorovaikutuksen elementti.

Tutkimuksen keskeisenä tavoitteena on löytää yhteistä ymmärrystä ja lisätä luottamusta tehokkaan ilmastopolitiikan perustaksi.

Hankkeen monialaisessa, rajat ylittävässä konsortiossa ovat mukana Energiateollisuus ry, e2 Tutkimus, Innovaatiot ja yrittäjyys InnoLab (Vaasan yliopisto), Kuntaliitto, maa- ja metsätalousministeriö, MTK ry, STTK ry, työ- ja elinkeinoministeriö ja ympäristöministeriö.

Tutkimusta johtavat yhdessä Karina Jutila (e2 Tutkimus) ja Mari K. Niemi (InnoLab, Vaasan yliopisto). Vaasan yliopistosta tutkijatiimissä ovat mukana projektitutkija Annu Perälä ja filosofian professori Tommi Lehtonen, ja e2 Tutkimuksesta tutkijat, valtiotieteen tohtorit Ville Pitkänen ja Jussi Westinen sekä tutkimuskoordinaattori Aino Heikkilä.

Hanke sosiaalisessa mediassa

Twitter: @ilmastoymmarrys

Hankkeen tiedotteita

Hankkeen kirjoituksia

Hankkeen esiintymisiä ja tapahtumia

 • 8.12.2020 Paneelikeskustelu Ekösäätiön ilmastonmuutostilaisuudessa (Ville Pitkänen, Tommi Lehtonen, Heta Heiskanen)
 • 1.12.2020 Tulosten esittelyä Tampereen kaupungin työntekijöille (Annu Perälä)
 • 25.11.2020 Loppuraportin julkituswebinaari ja -paneeli (panelisteina Terhi Lehtonen / YM, Ville Kopra / TEM, Kimmo Tiilikainen / MMM, Antti Palola / STTK, Jukka Leskelä / Energiateollisuus, Liisa Pietola / MTK ja Timo Reina / Kuntaliitto)
 • 10.11.2020 STTK:n Kuntavaalit 2021 -tilaisuus: Ilmastotoimet ja kuntapäätöksenteko
 • 23.10.2020 Marttaliiton ja Takuusäätiön #Kohtuukulutus-chat Twitterissä (Annu Perälä)
 • 7.10.2020 Esitys Turun Rotaryklubilla (Ville Pitkänen)
 • 28.9.2020 BIBU-hankkeen työpaja toimittajille: Millaista ilmastojournalismia sinä haluaisit tehdä – ja yleisö lukea? (Annu Perälä)
 • 23.9.2020 Ilmassa ristivetoa: Kansalaiskyselyn tulosjulkistus -webinaari (kommentaattorit: Kimmo Tiilikainen / TEM, Sanna Keskinen / Kaleva, Emmi Sairanen /Nuorten Ilmastodelegaatti ja Salka Orivuori / Marttaliitto)
 • 9.9.2020 Kuntamarkkinat: Kuntapäättäjä ilmastovaikuttajana (Ville Pitkänen, Pauliina Jalonen)
 • 1.9.2020 Vaasan yliopiston tohtoriklubi: Mistä yhteinen ilmastoymmärrys? (Mari K. Niemi, Annu Perälä)
 • 24.6.2020 Hiilineutraali Suomi 2035 ja oikeudenmukainen siirtymä koronan jälkeen. Keskustelutilaisuus STTK:n Antti Palolan ja ministeri Krista Mikkosen kesken.
 • 11.6.2020 Ilmassa ristivetoa: Kuntapäättäjäkyselyn tulosjulkistus -webinaari (tallenne)
 • 17.3.2020 Vaasa EnergyWeek: The Research Exhibition of Energy -tiedeposterinäyttely (huom. tapahtuma siirretty järjestettäväksi myöhemmin)
 • 16.3.2020 Vaasa EnergyWeek: Ilmassa ristivetoa - Ilmasto- ja energiapoliittinen paneeli (huom. tapahtuma siirretty järjestettäväksi myöhemmin)
 • 29.1.2020 Energiateollisuuden tutkimusseminaari: "Miten tutkimus voi lisätä luottamusta ilmastokysymyksissä?" -esitelmä (Mari K. Niemi)

Hanke mediassa

Hankkeen julkaisut

Nimi Tyyppi Koko
Ilmassa ristivetoa – Löytyykö yhteinen ymmärrys? Tutkimus kansalaisten, kuntapäättäjien ja suuryritysten johtajien ilmastoasenteista pdf 1,55 Mt
Ilmassa ristivetoa: Kansalaiskysely ilmastotoimista pdf 1,05 Mt
Ilmassa ristivetoa: Suuryrityskysely ilmastotoimista pdf 1,29 Mt
Ilmassa ristivetoa: Kuntapäättäjäkysely ilmastotoimista pdf 0,93 Mt