Journalismin sukupolvet -
Yhteistyö, oppiminen ja alalle kiinnittyminen toimittajan työssä
Kesto: 2025
Tekijät: Mari K. Niemi, Roosa Veijola ja Vilma Niskanen
Rahoittaja: C. V. Åkerlundin Mediasäätiö
Journalismin sukupolvet -hankkeessa haastatellaan nuoria toimittajia heidän alalle tulostaan ja heidän yhteistyöstään pidempään journalisteina työskennelleiden kanssa. Kuinka kiireen ja etätöiden maailmassa toteutuu sukupolvien välinen oppiminen ja vuorovaikutus? Kysymys on tärkeä niin ammatillisen toimittajaidentiteetin syntymisen kuin alalle kiinnittymisen näkökulmista. Haastattelemme hankkeessa myös kokeneita toimittajia sukupolvien vuorovaikutuksesta: onko yhteistyölle ja oppimiselle arjessa tilaa, mikä on näiden merkitys ja miten vuorovaikutusta voisi vahvistaa?
Tutkimuksen tavoitteena on tunnistaa sukupolvien välisen yhteistyön murtumakohtia ja tuottaa ajantasaista kuvaa nuorten toimittajien kokemuksista. Hanke pyrkii vahvistamaan nuorten journalistien asettumista alalle ja tunnistamaan väyliä eri-ikäisten toimittajien yhteistyön kehittämiseksi ja oppimisen vahvistamiseksi. Tavoitteenamme on myös tarjota työkaluja toimitusten johtamiseen eri sukupolvien näkökulmat huomioivalla tavalla. Kiinnostuksen kohteenamme on eri-ikäisten ja taustaltaan erilaisten toimittajien kokemuksen ymmärtäminen. Tutkimus tuottaa tietoa, joka auttaa pitämään huolta mediataloille keskeisestä resurssista – ihmisistä.
Journalismin laadulle ja alan pitovoimalle on tärkeää, että eri-ikäiset toimittajat voivat oppia toisiltaan, kokevat työyhteisössään osallisuutta ja tuntevat tulevansa kuulluiksi.
Journalismin sukupolvet -hanke toteutetaan laadullisena tutkimuksena, jonka keskeistä aineistoa ovat eri-ikäisten toimittajien ryhmähaastattelut sekä ratkaisutyöpajat. Ryhmähaastatteluihin kutsutaan eri uravaiheissa olevia journalisteja. Kun haastattelut on toteutettu ja analysoitu, järjestämme ratkaisutyöpajoja, joihin kutsumme eri-ikäisiä toimittajia, media-alan esihenkilötehtävissä toimivia sekä alan tutkijoita. Työpajojen työskentelyn pohjana ovat ryhmähaastatteluiden keskeiset havainnot. Työn tavoitteena on etsiä ratkaisuja haastatteluissa tunnistettuihin kehittämiskohteisiin ja kehittää toimenpidesuosituksia.
Hankkeen rahoittaa C. V. Åkerlundin Mediasäätiö.