Hankkeet

-

Ajankohtaiskatsaus: Opettajien näkemykset suomalaisesta yhteiskunnasta keväällä 2022

Julkaisut

Lataa tästä: Ajankohtaiskatsaus: Opettajien näkemykset suomalaisesta yhteiskunnasta keväällä 2022

Artikkeli on osa E2 Tutkimuksen Miten meillä menee -katsausta, jossa tarkastellaan suomalaisten mielenmaisemaa keväällä 2022.

*******************

Tässä ajankohtaiskatsauksessa tarkastellaan perusopetuksen opettajien näkemyksiä suomalaisen yhteiskunnan nykytilasta. Katsauksessa selvitetään, mitä suomalaiseen yhteiskuntaan liittyviä huolia ja ilonaiheita opettajat näkevät työssään ja miten Venäjän hyökkäyssota Ukrainaan on heijastunut opettajien työhön. Lisäksi kerrotaan, mitä viestejä opettajat lähettävät päättäjille ja muille yhteiskunnan vaikuttajille. Aineistona ovat eri puolilla Suomea työskentelevien perusopetuksen opettajien haastattelut (N=17).

Tulokset osoittavat, että opettajien ilonaiheet liittyvät erityisesti suomalaiseen hyvinvointiyhteiskuntaan ja nuorten sukupolveen. Toisaalta opettajat ovat huolissaan perheiden pahoinvoinnista ja perusopetuksen resursseista. Opettajat kokevat, että Ukrainan sota kuormittaa koulujen arkea ja painaa heidän mieltään. Päättäjiltä he toivovat ammattikuntansa kuulemista ja perheiden tukemista.

 

Kirjoittajat

Eija Eronen

Eija Eronen

Asiantuntija, yhteiskuntatieteiden maisteri, väitöskirjatutkija

+358 44 7000 012 eija.eronen@e2.fi
Katso koko profiili

Liitteet

Nimi Tyyppi Koko
Ajankohtaiskatsaus: Opettajien näkemykset suomalaisesta yhteiskunnasta keväällä 2022 pdf 0,20 Mt