Blogit

-

Kiitokset kesäloman kynnyksellä!

Blogi

e2 Tutkimus on harpponut eteenpäin, ja erityisen paljon olemme ehtineet tehdä päättyneen talvikauden aikana. Tässä muutama ilonaihe blogiin tiivistettynä. 

Runsas kaksi vuotta sitten totesimme ääneen, että ajatuspajatyö ei ole meidän juttumme. Kokenut, monitieteinen tohtoriporukka halusi tehdä tutkimusta, mutta myös kehittää työtapoja ja viestintää niin, että tuotettu tieto olisi selkeää ja hyödyllistä. Halusimme palvella tiedolla ja tehdä sellaista, mitä Suomessa ei vielä tehdä. 

Katsoimme, miten esimerkiksi taloustutkimuslaitokset ETLA ja PTT toimivat ja mietimme, mitkä ovat meidän toimintamme puitteet ja periaatteet. Tutkimushankkeiden laadukas läpivienti on a ja o. Lisäksi tunnistamme, että julkiset esiintymiset ja asiantuntijapalvelut kuuluvat työnkuvaan, jotta työlle saadaan vaikuttavuutta ja rahoituksia. Toiminnan on oltava avointa, vuorovaikutteista ja helposti lähestyttävää. Sen pidämme mielessä. 

Nyt kesäkuussa 2020 olemme kymmenen hengen yksityinen, monitieteinen tutkimuslaitos. Teemme tutkimusta ja palvelemme asiantuntijatiedolla vaativia yleisöjä: järjestöjä, yrityksiä, hallintoa, mediaa ja politiikkaa. Budjettimme on runsaat 800.000 euroa, toimitilat Helsingissä Eerikinkadulla ja iloksemme olemme tutkimuslaitosten joukossa myös opetus- ja kulttuuriministeriön rahoituskategorioissa. 

Emme kuitenkaan toimi vain julkisen rahan varassa. Olemme saaneet liikkeelle uusia tutkimushankkeita, joita tukevat mm. monet työmarkkinajärjestöt, yksityiset säätiöt ja etujärjestöt. Hankekumppaneiden joukossa on myös yrityksiä, yliopistoja ja sektoritutkimuslaitoksia. Täältä voit katsoa listaa parin viime vuodenkumppaneistamme:https://e2.fi/kumppanit 

Erityinen ilo on nähdä pöytämme ääressä eri alojen kokeneita asiantuntijoita ja lahjakkaita nuoren polven osaajia. Tutkimushankkeissamme tämä toteutuu. Reilut työtavat, rakentava ote, avoimuus ja tasa-arvo ovat meille tärkeitä ei vain periaatetasolla, vaan käytännössä. 

Vuoden aikana olemme entistä selkeämmin siirtyneet vastuututkijakäytäntöön, mikä on selkeyttänyt työprosesseja. Meistä jokainen tarvitsee tiimin tukea, mutta toisaalta työtä sujuvoittaa se, että vastuuhenkilö voi päättää hankkeen sisällä mm. aikatauluista ja hankinnoista. 

e2 Tutkimuksen johtajan paikalla minun ei ole tarvinnut hetkeäkään miettiä, toteutetaanko tutkimushankkeitamme hyvin. Enemmän olen kantanut huolta siitä, muistammeko kasvaneen kysynnän innoittamina pitää tarpeeksi vapaata ja onko palautumista riittävästi. Korona ei ole tätä huolta ainakaan pienentänyt. 

Poikkeuskevät on havahduttanut siihen, miten hyvin Suomessa kannetaan yhteiskuntavastuuta, ymmärretään tutkimuksen arvo ja kaivataan nimenomaan monitieteistä ymmärrystä tapahtumien tulkintaan, ennakointiin ja ongelmien ratkaisuun. 

Hallituksemme uudistuminen on yksi tämä vuoden tärkeistä tapahtumista. Tästä eteenpäin kuljemme puheenjohtaja Risto Murron johdolla. Huippuohjausta on luvassa! 

Syksyllä edessä on paitsi tutkimushankkeiden toteutusta ja asiantuntijaesiintymisiä myös uuden suunnittelua. Kesätauon jälkeen aloitamme muun muassa brändin kehittämistyön designtoimisto Kuudes Helsingin kanssa. 

Kiitos työkavereille ja kumppaneillemme keväästä ja hyvää lomaa. 

Kirjoittajat

Karina Jutila

Karina Jutila

Toimitusjohtaja, yhteiskuntatieteiden tohtori

Suomen tilannekuva, yhteiskunnan kestokyky, demokratia

+358 50 5515 361 karina.jutila@e2.fi
Katso koko profiili