Blogit

-

Kosin ja toinen ymmärsi vastata kyllä

Blogi

Nauvo, lokakuinen torstai-iltapäivä. Hoidan kertyneitä sähköposteja vauhdilla eteenpäin. Yksi hoidettavista asioista on yhteistyö Vaasan yliopiston kanssa. e2 Tutkimuksen ja Vaasan yliopiston InnoLabin kumppanuus on jatkunut pari vuotta. Olemme yhdessä toteuttaneet Ilmassa ristivetoa -tutkimushanketta, ja InnoLabin johtaja Mari K. Niemi tiimeineen on tuttu vieras kanavillamme. 

Lopetin rutiiniviestini Marille: ”Kutsuisin sinut vahvistuvaan tiimiimme töihin, jos työtilanteesi olisi toinen. Ainakin yrittäisin!”Inspiroiva yhteistyömme oli vakuuttanut minut siitä, että Mari sopisi porukkaamme. Kiireiden keskellä kirjoitin sen spontaanisti, vähän kuin lopputervehdykseksi. 

Jokunen minuutti myöhemmin puhelin soi, ja Mari kysyi: ”Oletko tosissasi?”Tietenkin olin. Marin ammattitaito, avoimuus ja työote olivat tulleet tutuiksi. Hän on rautainen tekijä, joka ottaa vauhdissakin muut huomioon. Tunnistin hänessä samaa ennakkoluulottomuutta, johdonmukaisuutta ja määrätietoisuutta, jotka kannattelevat e2 Tutkimusta. Tekemisen fokus pysyy mielessä. 

Illalla lähdin kallioille koirien kanssa. Otin maisemakuvan ja kirjoitin tviitin:”Mieleen jäävä työpäivä. Kiivettiin katselemaan taivasta ja väylämerkkejä. Hyvä huomata molemmat.”Väylämerkeillä tarkoitin (työ)elämässä vastaan tulevia signaaleja, jotka kannattaa huomata. Ne eivät tule pyytäen tai tilattuina, vaan usein sattumalta, joskus epäsopivastikin. Tilanteisiin kannattaa tarttua, jos haluaa edetä, irrota rutiineista ja nähdä kauas, taivaallekin. 

Vaihdoimme tiiviisti viestejä seuraavan vuorokauden ajan; näkemyksiä siitä, mitkä ovat työn tekemisen arvot, mistä voima ja motivaatio kumpuavat, mihin suuntaan e2 Tutkimusta haluamme viedä. Mari tiesi jo valmiiksi paljon meistä, ja kerroin lisää. 

Mietimme tahoillamme vielä viikonlopun yksityiskohtia, toiveita ja tarpeita. Ajatukset istuivat niin hyvin yhteen, että Mari sanoi jossain välissä: ”Jotakin samaa olemme syöneet, kun tämä sujuu näin hyvin”. Näkemykset tutkimuksen roolista yhteiskunnassa ja selkeän, monitieteisen tiedon tarpeesta olivat yhteisiä. Myös tekemisen nälkä ja halu haastaa totuttu yhdistivät. 

Viikkoa myöhemmin asia oli pohdittu ja käsitelty hallituksessamme, ja saatoin kutsua Marin töihin. Rekrytointi ei ollut irrallinen asia, vaan osa isompaa kokonaisuutta. 

Viime keväästä saakka työyhteisömme on yhdessä valmistellut e2 Tutkimuksen rytminvaihdosta ja loikkaa eteen- ja ylöspäin. Hallituksemme on paaluttanut isot asiat, ja käytännön työssä tukena on ollut designtoimisto Kuudes Helsinki. 

Ymmärrämme nyt kirkkaasti omat vahvuutemme, ainutlaatuisuutemme, potentiaalin ja toimintaympäristön näkymät. Tiedämme mitä pitää tehdä menestyksen eteen tulevina kuukausina. Nyt Mari on mukana työssä kanssamme. Tervetuloa! 

Kirjoittajat

Karina Jutila

Karina Jutila

Toimitusjohtaja, yhteiskuntatieteiden tohtori

Suomen tilannekuva, yhteiskunnan kestokyky, demokratia

+358 50 5515 361 karina.jutila@e2.fi
Katso koko profiili