Varo vaaraa, tuore kansanedustajaehdokas
Siltä varalta, että tulet valituksi huhtikuun vaaleissa, tässä muutama käytännön vinkki. Ne auttavat ensikertalaista väistämään karikoita ja pitämään jalat kuivina.
Kohta 1. Kuuntele enemmän, puhu vähemmän. Vaivaannuttavia ovat ne, jotka luulevat läpimenon pätevöittävän tehtävään ja äänimäärän tuovan asemia. Eduskunnassa arvostus tulee työvuosista, toimintatavoista ja luotettavuudesta.
Uudet edustajat aloittavat nollasta ja etenevät näyttöjen kautta. Viime vuosina poikkeuksia ovat olleet SAK:n entinen puheenjohtaja Lauri Ihalainen ja ex-komissaari Olli Rehn, joilla oli jykevät meriitit valmiina. Myös lahjakkaat ja ahkerat, kuten Li Andersson ja Annika Saarikko, voivat saada nopean startin.
Kohta 2. Arvioi itseäsi rehellisesti. Esitä kolme työhön liittyvää kysymystä: Missä olen hyvä, missä huono? Mistä asiasta olen aidosti kiinnostunut?
Jos olet vetäytyvä ja hermoilet esiintymisiä, salli se itsellesi ja opettele erottumaan oivallisilla viesteillä, blogeilla ja kolumneilla. Jännittämiseen auttaa hyvä valmentaja, ja alan oppaita riittää. Pönkitä siis vahvuuksiasi ja etsi keinot pärjätä siinä, missä olet heikko.
Politiikan asialista ulottuu kaikkeen ihmiselämässä, eikä ympäristökään ole koskematon. Siksi asioiden reipas priorisointi on välttämätöntä. Valitse yksi kiinnostava teema, vaikka koulutuspolitiikka, jonka yhden kulman otat haltuun.
Muutama uusi edustaja on onnekas ja oma kiinnostuksenkohde osuu yksiin valiokuntapaikkajaon kanssa. Jos tuuria ei ole, kannattaa ottaa tyynesti vastaan paikka, joka osoitetaan ja aloittaa vikuroimatta perehtyminen uuteen.
Kohta 3. Ole joukkuepelaaja. Tulet taatusti huomatuksi, jos hoidat valiokuntavastuusi heikosti, olet laiska, väistelet kokouksia ja puuhaat muuta. Kansanedustajuus on arvokkain luottamustehtävä, eivätkä sitä ohita järjestöaskareet tai kuntapolitiikka, palkallisista sivutoimista puhumattakaan.
Kanna osasi vastuusta, että päätöksiä syntyy. Kiistojen pitkittyminen on aina poliitikkojen heikkoutta.
Kohta 4. Älä ole ahne. Kansanedustajien homeinen palkkiojärjestelmä mahdollistaa vilungit, jos niihin haluaa sortua. Voit ilmoittaa asuvasi asunnossa, jossa et asu ja nostaa perusteettomia kulukorvauksia.
Parilla vaalikaudella on nähty, että edustaja on poissa istunnoista ja hoitaa samaan aikaan puhekeikkoja, joista ottaa palkkion. Räikeimmillään hän ajaa keikoille taksilla, jonka eduskunta maksaa veroeuroillamme. Noin kannattaa tehdä, jos haluaa iltapäivälehtien syötäväksi.
Pysähdy houkutusten edessä. Jos epäilet runsasta kestitystä, tarjottua lahjaa tai yhteisen luottokortin vinguttamista, jätä se väliin. Omatunto kannattaa roikuttaa mukana myös vallasta tai viinasta juopuneena.
Kohta 5. Valitse tyylisi. Kansanedustajat tuskailevat näkyvyytensä kanssa. Turhautuminen ja kateus naapurin onnistumisista on yleisempää kuin maltti edetä omassa tahdissa, omalla tyylillä. Tilanteeseen saa apua.
Viestinnän asiantuntijan kanssa voit valita tavat osallistua somekeskusteluihin ja askeleet, joiden kautta voit vähitellen kehittyä myös toimittajia kiinnostavaksi. Oma polku antaa rauhan ja estää munaukset.
Kohta 6. Älä esitä liikaa. Politiikassa puhutaan kyllästymiseen asti karismasta. Loppujen lopuksi kyse on siitä, että ihminen on aito ja parhaimmillaan myös näkemyksellinen. Raskas työ on helpointa jaksaa, jos ei vedä keinotekoista roolia.
Lähimmillesi voit näyttää huonot puolesi. Kukaan ei ole joka hetki mukava, mutta joka päivä kannattaa olla mukava jollekin.
Kohta 7. Sano ei. Uuden edustajan perusvirhe on ottaa vastaan kaikki tarjolla olevat tehtävät. Jos eduskuntatöiden päälle otat puolueen työryhmävastuita, kierrät sidosryhmäkutsuilla, kirjoitat kolumneja ja viikonvaihteet harrastat paikallispolitiikkaa, olet puolessa vuodessa uupunut. Omaa työtä kannattaa johtaa ja kieltäytyä tehtävistä, jotka menevät ohi fokuksen.
Kohta 8. Lepää ja liiku. Poliitikkoihin kohdistuu kovat odotukset, ja armottomin on usein edustaja itse. Paineissa voi pärjätä vain, jos ihminen pysyy kunnossa. Tee valintoja: taas kahvia vai ateria, iltameno vai unta, viides luottamustehtävä vai kävelylenkit.
Kohta 9. Muista työnilo. Politiikka on loputonta puhetta, kilpailua ja arvostelua, mutta se on myös asiantuntijuutta, oppimista, äänestäjien kannustuksia, hienoja kokemuksia ja syvää ystävyyttä. Epäonnistumisen hetkellä pidä mielessä hyvät puolet.
Kohta 10. Kiitä. Ikävimpiä ovat edustajat, jotka eivät kestä valituksi tulemista ja homma nousee hattuun. Onneksi vain harva alkaa kohdella taustavoimia palvelijoina ja muistutella hierarkioista.
Tervepäinen säilyttää suhteellisuudentajun. Hän kiittää avusta. Erityisesti hän arvostaa, kun joku näyttää ennalta vaaran merkit. Hän kestää myös kolumnistin viisastelut.
Teksti on julkaistu Kalevassa 25.9.2018.
Kirjoittajat
Karina Jutila
Toimitusjohtaja, yhteiskuntatieteiden tohtori
Suomen tilannekuva, yhteiskunnan kestokyky, demokratia
+358 50 5515 361 karina.jutila@e2.fi