Hankkeet

-

Pk-yritykset ja ulkomaalainen työvoima Suomessa (PIKEUS)

Kesto: 2024

Hanketta koordinoiva organisaatio: E2 Tutkimus

Tekijät: Mari K. Niemi (hankkeen johtaja), Aino Heikkilä (koordinointi, tutkimus), Venni Arra (viestintä, vuorovaikutus), Matti Välimäki (hankkeen vastaava tutkija), Vilma Niskanen (tutkimus), Ville Pitkänen (hankkeen varajohtaja)

Hankekumppanit ja rahoittajat: Business Finland, Espoon kaupunki, Helsingin kaupunki, Kuopion kaupunki, Lahden kaupunki, Tampereen kaupunki, Kiinteistö- ja rakentamisalan KIRA -yhteenliittymä (Rakennusteolliisuus RT, Kiinteistötyönantajat KITA, Arkkitehtitoimistojen liitto ATL, Rakennusmestarit ja - insinöörit AMK RKL)

Video: Hankkeen esittelyvideon on tuottanut E2 Tutkimus.

👉 Liity hankkeen verkostoon.

***

Pk-yritykset ja ulkomaalainen työvoima Suomessa (PIKEUS) -hankkeen tavoitteena on tukea pieniä ja keskisuuria yrityksiä kansainvälisissä rekrytoinneissa – Suomesta ja ulkomailta.

Aiemmista tutkimuksista tiedämme, että vaikka kansainvälinen rekrytointi on monissa yrityksissä jo arkea, etenkin monet pienet ja keskisuuret yritykset kaipaisivat apua alkuun pääsemiseksi. Yrittäjiä askarruttavat esimerkiksi byrokratiaan, työpaikan arkisiin käytäntöihin ja saatavilla oleviin palveluihin liittyvät kysymykset.

PIKEUS-hanke palvelee niin yksityisen kuin julkisen sektorin tarpeita. Yritykset saavat käytännönläheisiä ratkaisuja kansainvälistymiseen sekä omalta alueeltaan että oppeina muualta Suomesta. Kaupungit ja kansallinen Talent Boost -verkosto puolestaan hyötyvät tutkimukseen perustuvasta evästyksestä palveluiden kehittämisessä ja resurssien kohdentamisessa.

Samalla kun hanke tukee yritysten rekrytointeja ulkomailta, tavoitteena on auttaa Suomessa jo olevia maahanmuuttajia työllistymään.

PIKEUS-hankkeessa jaetaan yritysten hyviä käytäntöjä valtakunnallisesti ja kehitetään kaupunkien yrityksille tarjoamia kansainvälisen rekrytoinnin palveluja. Hankkeen keskeisenä aineistona ovat napakka yrittäjille suunnattu kysely ja valtakunnallisesti tehtävät yrityshaastattelut (40kpl). Hankkeen seminaari, aktiivinen viestintä ja ratkaisutyöpajat täydentävät työtä.

PIKEUKSEN konsortiossa ovat mukana Helsinki, Espoo, Tampere, Kuopio, Lahti, Business Finlandin Work in Finland, kiinteistö- ja rakentamisalan KIRA-yhteenliittymä (Rakennusteollisuus RT, Kiinteistötyönantajat KITA, Arkkitehtitoimistojen liitto ATL, Rakennusmestarit ja - insinöörit AMK RKL) sekä E2 Tutkimus.

Vuoden kestävän hankkeen budjetti on 140 000 euroa. Konsortion jäsenet vastaavat yhdessä hankkeen rahoituksesta. Monitieteinen, riippumaton tutkimuslaitos E2 Tutkimus vastaa työn koordinoinnista ja tutkimuksen toteutuksesta.

Haluatko kuulla ensimmäisenä hankkeen etenemisestä ja tuloksista?

👉 Liity hankkeen verkostoon.

Hanke viestii E2 Tutkimuksen sekä hankekumppanien sometilien kautta.

E2 Tutkimuksen sometilit: LinkedIn, Instagram, X (Työelämäntekijät), X (E2 Tutkimus), Facebook

Hankkeessa tapahtuu

 

Tapaamisia ja esittelyitä:

 

Ulkoiset tilaisuudet:

  • Webinaari: ”Työnantajien kansainvälisen rekrytoinnin ja monikulttuurisen johtamisen kyvykkyydet Suomessa”, TEM (3.5.2024)
  • Webinaari: ”Kieliratkaisuja kansainvälistyville yrityksille”, Kielibuusti (3.5.2024)
  • Hankkeen esitelmä webinaarissa: "Stop aivovuodolle! Pidetään Kv-opiskelijoistamme kiinni”, Rakennusalan toimihenkilö- ja työnantajajärjestöt ja korkeakoulut (15.5.2024)
  • ”Reimagining integration” -konferenssi Turun yliopistolla, MobileFutures (16.5.2024)
  • Turun kaupungin järjestämä kansainvälisen osaamisen foorumi (27.5.2024)
  • Tapahtuma: "Haluaisin rekrytoida maahanmuuttaneen, mutta..." Työelämän haasteita ja ratkaisuja (5.6.2024)
  • Hankkeen tutkija "kansainvälinen osaaminen" -aiheisessa paneelissa Suomi Areenassa (27.6.2024)