Blogit

-

Mietteitä vuodesta ja kiitokset

Blogi

Asiantuntevaa ja taitavaa”, näillä sanoilla kuvasi ministeriön edustaja E2 Tutkimuksen työtä muutama kuukausi sitten. Jälkikäteen mietin, miten monta suoritusta on takana ja miten monta asiaa on pitänyt saada kuntoon, ennen kuin on kiittävän yleisarvosanan aika.  

E2 Tutkimusta on rakennettu kuin tiiliseinää, pala kerrallaan. Myös nyt päättyvään vuoteen on mahtunut määrätietoista etenemistä – ja onnellisia sattumia.

Mistä onnistumiset syntyvät? Kiteytin sen hallituksellemme sanoihin: innostus, osaaminen ja motivaatio. Nuo asiat huomaan joka viikko, kun katson työkavereita palavereissa, kumppanitapaamisissa, median edessä tai alustamassa vaativille yleisöille. ”Saamme työllämme hyvää aikaan”, sanoi ohimennen yksi tutkijoistamme viime viikolla, kun viimeistelimme Ukrainalaiset Suomessa -katsausta (julkistus 19.1.).

Motivaation merkitys on iso, kun rakennetaan uutta organisaatiota eikä taustalla ole vuosikymmenten tukiverkkoja. Olemme pärjänneet kiperissäkin tilanteissa, kun olemme voineet luottaa toisiimme ja tutkimuslaitoksemme perusideaan – tiedämme missä monitieteistä tietoa tarvitaan ja mikä kasvava merkitys sillä on.

Ammattitaito ei meillä tarkoita vain sitä, että osaamme tuottaa tutkimustietoa. Kyse on kokonaisuudesta, johon kuuluvat ideoiden kehittely, erilaiset aineistot ja niiden käsittelytavat, tuoteajattelu, viestinnän välineet ja taidot, kyky palvella julkista keskustelua sekä kymmenien kumppaneiden tarpeiden sovittelu yhteen hankkeissa. Erillisen tekstin voisimme kirjoittaa siitä, mitä rahoitusten hankinta tarkoittaa.

Tänä vuonna olemme miettineet uusiksi, mitä asiakkaille tehtävät tilaustyöt voivat olla. Työ etenee konkretiaan alkuvuodesta, mutta jo nyt on tiedossa, että asiakkaiden omaan käyttöön menevät selvitykset saavat kotipesän osakeyhtiöstä, joka on tutkimuslaitostamme ylläpitävän yhdistyksen alla. Ratkaisu on käytännöllinen ja uusia mahdollisuuksia avaava.  

Vuosi on ollut antoisa ja vaativa. Kriisien aika on antanut oman kehyksensä työlle. Innostuksen ja korkean motivaation kääntöpuolena ovat meilläkin kiire ja palautumisen haasteet. Niiden edessä ei auta käsien levittely, vaan tarvitaan mm. parempaa resurssisuunnittelua ja riittävästi aikaa esihenkilötyöhön. Onnistumiset on osattava tehdä hyvää elämää vaalien. 

Lämmin kiitos vuodesta loistaville työkavereille, yhteistyökumppaneille ja työmme rahoittajille. Kiitokset hallituksellemme, jonka vinkit ja viisaus vievät työtämme eteenpäin.

Tässä joulublogissa esitän erityiskiitoksen ihmisille, jotka ovat kannustaneet meitä kahdenvälisissä tapaamisissa ja viesteillä. ”Opettaminen saa aikaan paljon, mutta kannustaminen saa aikaan kaiken.” (Goethe) – Kiitos.

Kirjoittajat

Karina Jutila

Karina Jutila

Toimitusjohtaja, yhteiskuntatieteiden tohtori

Suomen tilannekuva, yhteiskunnan kestokyky, demokratia

+358 50 5515 361 karina.jutila@e2.fi
Katso koko profiili